Nu blir det äntligen av! Thorsten Flinck + Attentat på scen tillsammans. Det var på gång när Thorsten spelade in Attentats ”Esmeralda” år 2020, men det kom en pandemi emellan. ”Dark Punk Poets Night” med Attentat, Thorsten Flinck och Cirkus Miramar är en hyllning till det mörka och till de häxor som hela tiden finns med oss i skuggorna. Var? Musikens Hus, GBG; fredag 29 april kl 2000. Dagen före Valborgsmässoafton!

– Skall bli så intressant! Punk! När jag skulle sjunga med Attentat trodde jag att bandet bestod av unga killar. Men det visade sig att de var mogna män i min ålder, ha ha, myser Thorsten Flinck.

Thorsten har verkat som teater- och filmskådespelare, vis- och rocksångare samt läst och gestaltat poesi från scenen. Därtill sjungit och blivit utslängd ur Melodifestivalen samt sålt ut teatersalongerna med ensamföreställningen ”Dokor Glas” av Hjalmar Söderberg. Men han har aldrig uppträtt med ett punkband. Lite överraskande kanske med tanke på Flincks brokiga förlutna och rebeliska framtoning. Men många punkare uppskattar Flinck. Attentats basist Linus Sikström är en av dem.

– Jag har varit ett stort fan av Thorsten ända sedan jag var 13 år. Jag har sett honom live många gånger och har alla hans album hemma. Det är något med honom som attraherar mig. Mycket lärorikt att spela med honom på TV4 i direktsändning. Vilken närvaro, säger Siken.

Punk eller ej. Flinck växte upp tillsammans med tvillingbrodern Richard i Solna. Bröderna bildade 1977 musikgruppen Rockvindar och deras album ”Första gången” släpptes 1980. På Musikens Hus kommer Thorsten sjunga några av sina kändaste sånger och såklart även ”Esmeralda”. Attentat spelar musiken och Thorsten sjunger! Därtill blir det tolkningar av ett antal dikter.

– Kent Andersson! Eftersom vi är i Göteborg och Majorna tänkte jag att det kanske skulle passa att läsa lite av Kents dikter. Det blir bra va, frågar Flinck?

Patrik Kruse, gitarrist i Attentat och kapellmästare under ”Dark Punk Poets Night” svarar jakande på den frågan. Kruse verkade, som kanske inte alla vet, som trubadur på heltid under stora delar av 90-talet då han i duon Andersson & Kruse förde ut klassisk svensk visa i krogmiljö. Oftast tolkade duon Cornelis Vreeswijk och Dan Andersson och de gjorde cirka 500 spelningar mellan 1994 och 1998. Kruse anslöt till Attentat 2003.

– Kent Andersson är en av mina favoriter både som poet, skådespelare och människa. När det gäller dikterna finns det mycket bra poesi, bland annat “Flygeln” och “Sandlådan”, lite osäker på titlarna dock. Det skall bli härligt att lyssna på Thorstens tolkningar. Härligt att vi sålt så mycket biljetter redan, vilken kväll det kommer att bli.

Vad kan vi mer förvänta oss av ”Dark Punk Poets Night”? Attentat kommer i ett högt tempo riva av ett hejdundrande rockigt set med flera av de senaste singlarna (exempelvis ”Dagen demokratin dog”) varvat med ett gäng tidiga livefavoriter som ”Unga & många” och ”Operahuset. Inleder kvällen gör Trollhättans stolthet Cirkus Miramar, som äntligen är tillbaka i favoritstaden Göteborg med sin nerviga, punkiga nyprogg. Den åtta man/kvinna starka gruppen är aktuell med ny singel och snart ett nytt album. Mest nyfikna lär den stora publiken nog vara på hur det musikaliska samarbetet mellan Attentat och Thorsten Flinck skall fungera. Och vem vet, med dessa herrar på scenen kan precis vad som helst hända. ”Dark Punk Poets Night är en Valborgsvaka dan före dan. De elaka häxornas avfärd till offerplatserna firas med punk och svart poesi. Klädkod: häxa. Bäst dansande häxa (man eller kvinna) under kvällen vinner bland annat rara vinylskivor med Attentat.

Biljetter finns än så länge på Tickster. Skynda dig.

———-

Fotnot: Kent Andersson var en folkkär skådespelare, manusförfattare och dramatiker vars enkla bakgrund har präglat många av hans dikter, sångtexter och teaterpjäser. Han dog år 2005, och var länge bosatt i Majorna. I slutet på 70-talet var Kent aktiv vid Folkteatern i Göteborg svarade för de politiska Kvastrevyerna. Kent var liksom Thorsten Flinck anställd av Dramaten i Stockholm i slutet på 80- och början på 90-talet. Under stockholmssejouren gjorde han också en egen revy “Kent” på Göta Lejon. På TV och film medverkade Andersson flitigt. Många minns honom som den försupne Ville Vingåker i den folkkära TV-serien Hedebyborna 1978–1982.