Nästa gig: 2022-07-07 Subkult-festivalen, Vänersborg.,
Visa alla spelningar

Attentatarna

ATTENTATARNA

Mats Jönsson, sång, alias Jönsson
startade Attentat 1978 tillsammans med Paddan och Martin ”Grodan” Fabian. Han är känd som en karismatisk scenpersonlighet som med sin energi, humor och ilska kan få igång även den mest motvilliga publik. Skapar genom sin dialog med publiken en speciell stämning som gör att varje Attentatkonsert blir unik. Har skrivit de flesta av bandets texter.

Under senare halvan av 80-talet var Jönsson frontfigur i glamrockarna Killers och i poppunkarna Alias Smith & Jones. Han arbetade i Bengans skivaffär i över 10 år med marknad, information, webb och självklart punkavdelningen. Sedan 2005 jobbar Jönsson som musiksamordnare på ett studieförbund med att coacha fram musikpedagoger och band. Han har tidigare varit radiojournalist på Radio Rix och rock´n´roll byråkrat på Kontaktnätet och Discjockey på bland annat Magasinet (i Errolls legendariska lokaler). Han har även arrangerat ett antal större punkgalor genom åren och var aktiv i skiv- och bokningsbolaget Nonstopmusik.

I hela sitt liv har Jönsson varit inblandad i diverse aktiviteter kring den svenska fotbollens charmlag GAIS. Han har varit redaktör för såväl klubbtidning, matchprogram som jubileumsbok. Därför var ingen förvånad när han ombads att ta fram en måljingel och en inmarschlåt till comebacksäsongen på Gamla Ullevi 1992. Det utvecklades senare till ett antal hyllningsalbum för GAIS som Jönsson tagit initiativ till. Senare har kärleken till fotbollen tagit sig nya former. Under en tioårsperiod fram till och med 2010 var Mats Jönsson aktiv i Azaleas ungdomssektion, som tränare för ett ungdomslag som under juniortiden spelade i Pojkallsvenskan Elit.

Influenser: Sven-Ingvars, Tages, Sweet & Slade, The Clash, Sex Pistols, Rancid.

Magnus Rydman, gitarr, alias Paddan (eller ”Remdo” som han även kallas), var med från starten 1978. Under det tidiga 80-talet bokade Paddan tillsammans med Jönsson bandet evighetslånga turnéer. 1983 var de med Tottas Blues Band de mest turnerande banden i landet.

Efter att ha sålt sin Gibson Les Paul Custom, vinröd, migrerade Paddan till Stratocaster, dessa blev snabbt gibson-mickrofon-bestyckade. Denna modifikation bidrog till det speciella attentatsoundet; som gör att man direkt hör vilket band och vem som spelar. Han har idag återvänt till att spela på en Gibson Les Paul Custom, svart, Paddans drömgitarr. Hur han kom över den är en helt otrolig historia som han gärna berättar över en öl.

Flygarhuvan från 1978 är återfunnen; den måste han ha på sig på scen annars vet man inte hur det går, detta är en lång historia. Paddan praktiserar även tibetansk yoga – 5 tibetanska riter. Han är mångsysslare; verksam i Taxi Göteborg Ek. För. sedan 1985, webb/internet konsult, öl och vinkonnässör.

Paddan hävdar att i början var för honom Johnny Thunders (New York Dolls, Johnny Thunders and the Heartbreakers) den viktigaste influensen när man diskuterar gitarrspel. Dock, efter ett tag blev den viktigaste inspirationskällan, influensen och föredömet Mick Ronson. Notera: Steve Jones (Sex Pistols) lär också ha haft dessa gitarrinfluenser, plus Brian May.

Andra grupper på sitt samvete; Glamrockarna Killers, Remdo and the SexBreakers, The Nervous, Gitarrist under en period; Alias Smith and Jones, Ellen Jamesians (med Per Dahlberg), Anders Karlsmark Band.

 

Influenser: Steve Jones, Mick Ronson, Malcolm Young, Ace Frehley, Pete Townshend och Johnny Thunders.

Patrik Kruse, gitarr, alias Putte Pop (2003 – ) Singer/songwriter med punkbakgrund och Attentats ”andregitarrist” som inför Svensk punks 25-årsjubileum på Vågen hösten 2003 ersatte Don Roberto Laghi.

Spelade i diverse punkband från Västra Frölunda (t.ex. Banal oktav, Revolt) under första halvan av 80-talet. Bildade sedan Blond Bomb som gjorde en del väsen av sig 1986-1988. Stack därefter ut i Europa för att spela på gator och torg. Fick fast jobb på ett byhak i Grekland (Pelicas) 1993, med hel orkester och blev kvar där i över ett år.

Bildade Andersson & Kruse 1994 för att föra ut svensk klassisk visa på krogen, främst Cornelis och Taube. Duon gjorde nästan 500 spelningar innan samarbetet avslutades 1998. Därefter arbetade Kruse som artistbokare för Tullen på Järntorget i Göteborg under flera år. Har sedan dess verkat som soloartist och då bl.a. haft framgångar med ”Het”, ”Amor” och ”Liggedag”, som hamnade på Sveriges Radios spellistor. Den förstnämnda testades för Svensktoppen 1999. Hamnade på en trettondeplats, men meriten är att detta var placeringen FÖRE Eldkvarn. Kruse släppte albumet ”Idag Göteborg, imorgon Malibu” år 2000.

Influenser: Rockabilly, Rolling Stones, Mick Scott (Waterboys), Brian Setzer (Stray Cats).

Dennis Staaf, trummor, alias Larry (2015 – ) Larry gjorde sin första gig med Attentat i maj 2015 i Uddevalla. Han är ett bekant ansikte för många eftersom han tidigare har lirat med Jönsson, Paddan, Crippa och Kruse i olika konstellationer. Bland annat Psychotic Youth, Ellen Jamesians och Alias Smith & Jones. Larry blev tidigt ett Attentat-fan, då han som mycket ung såg bandet spela på Fritidsgården Fågeln i Västra Frölunda. I samma förort spelade han med sitt första band, Sektor Skandal och därefter en sväng med Banal Oktav.

Efter Alias trummade han med Cloud Catchers (med Danne Johansson från Marionette) som gav ut två album, Dahlbergs (med Per Dahlberg), Peter Dolving, Staffan Ahlbom, Ellen Jamesians (Crippa, Roberto Laghi, Paddan och Per Dahlberg) och med Psychotic Youth spelade han live i ett par år och hann vara med på albumet ”Stereoids” (1998). Larry hoppade även in 1997 och spelade trummor på albumet ”Gårdakvarnen mal igen” med Attentat.
Larrys spelstil påminner mer om Pete the Beats drivande hårdslående stil än Paul Schönings.

Band och musiker han hyllar är bland annat Foo Fighters, Daniel Lanois, Stereophonics och Stiff little fingers.

Influenser: Clem Burk, Taylor Hawkins och Manu Katche.

82781128_2779250468817394_4835757606175768576_n

Linus Sikström, bas, alias Siken (2019 – ) Vid inspelningen av Punkhjärta dök Siken för första gången upp i Attentats historia. Crippa hade precis lämnat bandet och platsen behövde fyllas inför skivinspelningen. Lösningen blev att Siken tillsammans med Gunnar Frick spelade bas på skivan. Sikens höga överstämmor kan också frekvent höras på Punkhjärta. Siken blev den basist som fortsatte spela live med Attentat och har med sin Gibson-bas och nitjacka blivit en naturlig del av bandet. Första gigen live var på Sticky Fingers våren 2019.

Siken har varit en eldsjäl inom punkscenen sedan 2004. Han är en multimusikalisk kille och har spelat i mängder av olika band som gitarrist, sångare, trummis eller basist. Utöver Attentat är han för tillfället aktiv i punkbandet Jerrys Farsa som gitarrist och sångare och i hardcorebandet Giftigt Avfall som trummis. Tidigare spelade han gitarr i Göteborgspunkbandet Civil Olydnad. Siken bedriver sedan 2014 även sin egna punkstudio Anti Ljudkvalitéstudion.

Siken har länge jobbat inom ungdomsverksamhet och som aktör på Liseberg under Halloween men läser för tillfället till mellanstadielärare i Göteborg. Utöver musiken är han intresserad av skate- och snowboardåkning, historia, gamla Nintendo-spel och brädspel.

Rancid, Bad Religion och Minor Threat är Sikens tre stora favoritband inom punken. Creedence Clearwater Revival, Thåström och Red Hot Chili Peppers är andra stora favoriter utanför punken.

Influenser: Crippa, Matt Freeman (Rancid), Sid Vicious.

Foto: Richard Bloom.

Cristian Odin, bas, alias Crippa (1979 – 2018) anlände till Attentat direkt efter första singeln ”Ge fan i mig” våren 1979 då han som 15-åring ersatte Grodan. Har genom åren tillfört bandet både tyngd, sväng och stenhårda överstämmor. Crippa har rekord i att spela sextondelar åt samma håll, skitfort, oavbrutet i 45 minuter.

Crippa/Elvis har spelat i en massa band genom åren som t.ex. GBG Punx, Psychotic Youth, Full Metal Jacketz, Alias Smith & Jones, The Nunnery, Ellen Jamesians och nuförtiden i rock and rollpunkbandet Troublemakers.

När han inte spelar punk är Crippa caféägare i Majorna, där han driver det vegetariska caféet Crippas, som dels arrangerar livespelningar med rockband och därtill fotoutställningar, oftast med rockmotiv. Äger även Punkrock Productions Studio där blans annat Attentat spelat in ”Fy fan”. Crippa slutade i Attentat efter höstturnén 201  ”Svart får i 40 år”. Två avskedsspelningar gjordes i Malmö februari 2019 som tack för 40 år i Attentat och punkens tjänst.

Den flitige basisten tycker att Beatles är det enda band han kan lyssna på närsomhelst, oavsett sammanhang.” dom har så många ackord som jag inte förstår och det är fascinerande” har han sagt i intervju (eller har han verkligen det?). Crippa tycker Rancid är det band som förvaltar punkmusiken allra bäst idag.

Influenser: Ramones, Sex Pistols och Motorhead.

Paul Schöning, trummor, alias Klang (2011 – 2015) Tidigare sångare i Pathos som släppte tre skivor och blev grammisnominerade 2003. Första spelningen med Attentat gjorde Paul i Sundsvall på Pipline den 3 juni 2011. På skiva spelade han trummor på albumet ”Fy fan” (2013) och på de sex singlarna som föregick albumet under 2012. Därefter var han med på alla singlar fram till och med ”Alla tvärsäkra män” 2015. Sista livespelningen gjorde Paul i Karlshamn 28 februari 2015.

Klang turnerade i ett par år som trummis/gitarrist i skandinavien och Irland med bandet Cousin Bill. Han medverkade i musikprojektet/cd’n ”En salig samling” (1999). Har arbetat med att komponera teatermusik och som ljudtekniker. Startade bandet Cuba Libre som medverkade i tv och turnerade över hela Sverige. Sångare i Frankly.

Är numera trubadurar på stans pubar lite då och då. Jobbar som musiklärare.

Influenser: Bill Ward, Buddy Rich, Marc Bell (Marky Ramone), Tony Iommi, Ace Frehley, all musik som svänger och berör!

Peter Björklund, trummor, alias Pete the Beat (1979 – 2011) Betongmannen, som med sitt koncentrerade driv varit grunden och förutsättningen för Attentats rykte som en ösig, oslagbar rock´n´rollmaskin. Började turnera med Attentat som 14-åring. Pete anlände till bandet ett par veckor efter Crippa, våren 1979, och ersatte då Dag Svag som skinnplågare. Därefter spelade han på alla skivor och livespelningar fram till det att Paul ersatte honom. Sista studioskivan blev ”Nerv” 1992 (om samlingsskivorna räknas bort), och han spelar också på alla spåren på liveskivan ”Attentat lever” (2003). Sista livegigen (eller kanske senaste?) med Attentat gjorde Pete på Musikens Hus 29 oktober 2010.

Pete i många år under 80/90-talet med Caumoflage/Tapirerna. Han har även spelat med Rayburn Anthony (legendarisk countryartist som låg på Sun Rec samtidigt som Elvis), Annicka Blennerhed/Light of love m.fl. Skriver egen musik.

Influenser: Animal (The Muppet Show), Max Weinberg(E-Street Band), Pete Tomas (Attractions), Levon Helm (The Band), Jim Keltner (Lennon m.fl), John Bonnham(Led Zeppelin).

”I fall något händer …”