Alla till Lysekil! Preem planerar att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Om detta blir av blir anläggningen landets största enskilda utsläpp av koldioxid. Gigantiska protester mobiliseras tisdag 10 mars i Lysekil. På Stora torgets scen kommer under tisdagen tal, teater, poesi och musik avlösa varandra från tidig morgon till sen kväll. 10 000 personer väntas delta!

– Attentat älskar denna spelning och manifestation! Vi älskar att protestera, det är vår livsluft. Att spela inför alla dessa engagerade människor som tar ställning mot kortsiktig egoistisk vinstjakt och istället arbetar för en hållbar politik för hela jordens folk känns extremt inspirerande, säger Attentats sångare Mats Jönsson.

Anledningen till att protesterna äger rum den 10 mars är för att Mark- och miljööverdomstolen har förhandlingar i Lysekil 10 – 13 mars om Preemraffs utbyggnad. Därefter kommer domstolen skriva ett yttrande som underlag för regeringens beslut.

Trögflytande massa

Preemraff har lämnat in en ansökan om utbyggnad i Lysekil för att få tillverka bensin och diesel av sitt eget tjockolje-avfall. För omvandlingen av denna trögflytande massa tänker Preem använda stora mängder el och fossilgas. El som kunde använts till att elektrifiera kollektivtrafiken. Fossilgas som kommer att öka Preems utsläpp av CO2 med 60% och bli den anläggning som släpper ut mest koldioxid i Sverige.

– Om klimathotet ska besegras kan vi inte bygga ut oljeindustrin. Istället måste vi börja avveckla den, säger den världsledande miljöprofessorn Johan Rockström och fortsätter: Preemraff-utbyggnaden strider direkt mot de klimatmål Sverige måste nå för att inte riskera katastrofal upphettning. Preems propaganda är vilseledande greenwashing.

Attentat vill alltid ta kampen för mänskliga rättigheter och miljörättvisa mot de industrier som vill offra dessa principer på tillväxtens altare. Attentat står i solidaritet med de urfolk, rasifierade och fattiga som drabbas värst av krisen.

– Vi har ett pärlband av bra låtar som på olika sätt lyfter detta tyvärr ständigt aktuella ämne. Vi skrev de första miljölåtarna för 40 år sen. Hoppas att åtminstone några makthavare och företagsledare lyssnar. De flesta sångerna är allsångsvänliga säger Paddan, Attentats gitarrist.

Preem sprider smuts

Preem hävdar att deras raffinaderi behövs för att göra fartygsbränslet mer miljövänligt. Deras lobbyister lovar att om de får göra denna utbyggnad så kommer Preem i framtiden att börja jobba klimatvänligt. Kanske, om det inte kostar för mycket, och de får stora bidrag från stat och kommun vill säga.

Någon som tror dem? Ja uppenbarligen Länsstyrelsen och Naturvårdsverket som säger ja (!) till utbyggnaden med en del restriktioner. Därför behövs kraftfulla manifestationer på flera olika sätt under mötestiden för att visa opinionen mot Preemraff och deras utbyggnadsplaner.

“Stoppa utbyggnaden av Preemraff” arrangeras och stöds av Jordens Vänner, Fältbiologerna, Grön Ungdom, Extinction Rebellion, Mittskifte, Greenpeace, Naturskyddsföreningen Lysekil/Munkedal, Fridays for Future Sverige, Rädda barnens Ungdomsförbund för att nämna några få organisationer.

Saudiskt företag, rysk olja

Preem är ett saudiskt företag som handlar med rysk olja. Tydligare än så blir det inte – det lokala motståndet i Lysekil och Sverige är en del av en världsomspännande rörelse. Att stoppa utbyggnaden blir en seger mot bolagen, diktaturerna och politikerna som eldar på klimatkrisen.

– Vi vill att politiker ska prioritera vår planets och våra barns framtid, inte ett saudiskt oljebolags ekonomiska tillväxt, säger gitarrist Patrik Kruse.

Preem har massiva reklamkampanjer där de bedyrar sitt miljöansvar, men i verkligheten planerar de att utöka den fossila verksamheten och tillverka bensin och diesel på ett mycket miljöbelastande sätt. I ansökningshandlingarna finns inga bindande skrivningar om satsningar på biobränslen och tillgången till biologisk råvara är mycket begränsad redan idag.

Det är regeringen som avgör om Preem ska få göra sin utbyggnad eller inte.

– Regeringen ska följa Parisavtalet och klimatlagen. En ytterligare utbyggnad kan inte överhuvudtaget vara aktuell. Klimatlagen säger att det fossila ska avvecklas, avslutar Dennis Larry Staaf, trummis i Attentat.

Musik, teater, poesi och tal från utomhusscen från 9:00 till ca 20:00

Artister: Attentat, Jens Lekman, Nynningen, Soysboys, Emre, General Knas, Disa

Talare:

David Ling, Grön ungdom, Rebecka Forsberg, Grön ungdom, Carl Schlyter, Partiet Vändpunkt, Therese Karlsson, Greenpeace, Simon Boerenbeker Klang, FFF, Isadora Wronski, Greenpeace, Sara Rebecka Ivarsson, Stoppa Preemraff, Tove Lönnborg, Fältbiologerna.