Sent lördag kväll på Sticky Fingers gjorde Linus “Siken” Sikström, 29 år, sin scendebut med Attentat! Bandet var hemlig gäst för En Svensk Tiger.

– Det kändes otroligt bra. Redan på soundcheck kände jag att allt satt gött i ryggmärgen på nåt vis. Grymt gig trots att jag hörde basen för lite. Jag fick många positiva blickar från publiken och kommentarer efteråt från massa folk, säger Siken.

I höst och vinter åker Siken på turné med bandet: Då för att presentera det nya albumet som han varit med och spelat och sjungit på. Siken spelar bas på fyra låtar, Gunnar Frick håller i basen på resterande sånger. Därtill sjunger Siken kör- och stämsång på samtliga inspelningar.

150 spelningar i 20 band

Linus “Siken” Sikström från Trollhättan var en av de fyra basister som provspelade för Attentat när Crippa meddelande sin avgång i vintras. Han fick jobbet.

Sedan mitten av 2000-talet har Siken utan att tjäna ett öre gjort över 150 gigs i ett 20-tal olika punkband, bland annat var han gitarrist i Göteborgsbandet Civil Olydnad i fem år. Han driver även en egen studio kallad “Anti Ljudkvalitéstudion”. Siken är för tillfället aktiv i banden Jerrys Farsa som sångare/gitarrist och i Giftigt Avfall som trummis. Nu skall han spela med Attentat.

– Jag såg på facebook att Attentat sökte ny basist, direkt knåpade jag ihop ett kortfattat mail med lite info och youtubeklipp och tänkte att det där kommer det aldrig bli något. Några dagar senare ringde Jönsson upp och tjötade i säkert en halvtimme om provspelning och massa annat Attentatrelaterat. Då förstod jag att det fanns en chans, säger Siken.

– Jag övade dagligen som ett as på att spela plektrumbas, innan kunde jag bara spela fingerbas. Jag skickade även en video till gubbarna där jag sjöng och spelade till ett gäng Attentatlåtar.

Provspelningen blev en mardröm

När det väl var dags för att åka de sju milen till Göteborg för att provspela hade Siken hunnit bli otroligt förkyld och hostade regelbundet. Väl på plats i Attentats replokal slog en otrolig nervositet till från ingenstans, trots över 140 spelade gigs utan att någonsin känna av den minsta oro. Fast att han var sjuk lyckades han ändå spela och sjunga igenom låtarna hjälpligt i hallen innan avfärd till Göteborg. Provspelningen blev en mardröm.

– Tycker jag gjorde en usel provspelning. Jag hade lyssnat in fel versioner av vissa av låtarna och en del sångstämmor blev riktigt falska i den ovana medhörningen. Vanligtvis hör jag inget alls. När jag lämnade lokalen trodde jag att jag aldrig kommer höra från Attentat igen. Men så blev det inte. Istället fick Siken på kort varsel öva in ett par låtar och medverka på Attentats kommande album.

Fortsättningen av artikeln kommer att publiceras inom någon dag här på Attentats hemsida.

Faktaruta del 1:

Linus “Siken” Sikström
Bor: Stenugsund
Ålder: 29 år
Yrke: Jobbar med ungdomar på en fritidsgård
Äter: Vegan
Civilstånd: Ja
Favoritband: Minor Threat
Favoritband utanför punken: Creedence Clearwater Revival
Första konsert: Offspring på Liseberg som 9-åring