När The Offspring släppte “Americana” hörde Linus “Siken” Sikström punk för första gången. Samma år, som nioåring, såg han dem live på Liseberg med sin pappa. Sen rullade det på, först med amerikansk punk som Rancid och Bad Religion. Sedan kom han in på svensk punk och fastnade snabbt för Asta Kask, Ebba grön och Attentat!

– Idag gillar jag mesta i punkväg, allt från obskyra råpunkband från 80-talet till det mest poppiga i indieväg. Måste jag välja ett all time favoritband så är det Minor Threat. Utöver punk älskar jag Thåströms musik. Några andra favoritband är Creedence Clearwater Revival Red hot chili peppers, Nationalteatern och Motvind, säger Siken

Siken arbetar till vardags som ledare på en Fritidsgård och trivs i unga människors sällskap. Redan 2008 hjälpte han för första gången ett yngre nystartat punkband att få sin första demo inspelad. I en egen nystartad ideell studio. Sedan dess har det han valt att kalla för “Anti Ljudkvalitéstudion” rullat på.

– Hur många band som helst har fått sina första låtar förstörda helt gratis, för kvalitén i ljud har helt klart varierat. Det blir liksom en win win när alla band är luspanka eller snåla och jag är den enda som tycker att dom är bra!

Siken upptäcker Attentat

Första gången Siken hörde Attentat var genom hans första flickvän som var ett stort fan. Hon spelade upp Operahuset och Ge fan i mig för honom.

– Sen dess har Attentat varit ett av favoritbanden. Jag fyndade plattorna på olika skivaffärer i Göteborg och på Tradera, bland annat en förstapress på “Ge fan i mig” -singeln.

2010 såg Siken Attentat live för första gången. Det var på Götaplatsen i samband med Riksdagsvalet det året. Arrangörer var S, V och MP.

– Det en av dom starkaste liveupplevelser jag någonsin haft. Sjukt bra. Jag minns speciellt “Unga och många” och “Ge fan i mig. Jag såg även Attentat live på Sticky Fingers 2015, också ett svinbra gig. Fast jag var lite irriterad då för att jag hade missat Fyfan-skivan, och kände inte igen de låtarna.

På Sticky Fingers fick Siken ett ryck och under “Ge fan i mig” klättrade han upp på scenen för att hoppa ut i publiken. Det gick bra. En annan kille som också ville prova sina vingar på samma sätt hade inte samma tur. Han slog rätt ner i golvet och bröt handleden. Det finns för övrigt dokumenterat på Youtube.

– Det roliga är att Attentat-fanet som hoppade och slog sig numera är Sikens hyresvärd. Världen är liten.

Sommaren 2018 spelade Siken förband till Attentat på N3 i Trollhättan med sitt band Jerrys Farsa Det var stort för Jerrys farsa som på många sätt har tagit inspiration från Attentat. Senare det året och vi är framme vid provspelningen med Attentat, då Siken trodde att han gjort bort sig. SÅ blev det inte.

– På kort varsel fick jag öva in två låtar för att medverka på Attentats kommande album. Naturligtvis blev det inte så, säger Siken.

Mer om det i del 3 av intervju som kommer att publiceras under Kristi Himmelfärdshelgen.

Faktaruta del 2

Intressen utanför musiken:
Skateboard- och Snowboardåkning. Gamla Nintendospel och olika avancerade brädspel “som gärna får ta timtal att bara packa upp”.

TV:
Star Wars, historia, politik, film, Ufon och mystiska fenomen.

Fotboll:
Inte intresserad. “Om någon frågar säger jag GAIS. För Attentats skull.”

Attentats bästa album:
“Fy fan”

Fotograf: Richard Bloom. @richardbloomphoto