Jaaaaa! Äntligen startar Attentats vårturné “Ni ska få se 2024”. Senaste tiden har varit hektisk, det har av olika skäl byts ut musiker i bandet inför turnén. Om förändringarna blir bestående över tid vet ingen. Först skall tretton härliga spelningar spelas med massor av adrenalin och revanschlusta. Missa det inte! Bilden är från turnéns andra gig, Steinkjers Punkfestival. Den månghövdade publiken hade verkligen längtat efter att ge sig hän, de var med på noterna från första ton. Senaste albumet “Det blir som det blir” är fortfarande aktuellt. Ett album sprunget ur en tid fylld med pandemi, krig och Jönssons svåra sjukdom och Attentat varierar sin setlist under våren med flera av de nya låtarna. Längst ned i artikeln finns spelschema där du kan se vilken av basisterna Inge Johansson och Gunnar Frick som spelar vilken kväll.

Notera att Attentats webbshop ligger nere på grund av tekniska problem just nu. Det är definierat och åtgärdas skyndsamt. Hoppas öppna på måndag.

Vi har samlat ett antal recensioner från senare tid från gig och nya albumet, inte alla, vi försöker fylla på så snart som möjligt.

”Pilsner, punk och poesi med nerv, punkhjärta och tatuerade tårar. Allsången står som spön i backen och i den Monark X-doftande ”Manskomplex” stämmer publiken upp i en mosh. Jönsson… sprängfylld av nyfunnen energi och livslust. Han tumlar runt över hela scenen och lockar till hejdlös allsång i tidlösa klassiker” liverecension från Malmö oktober 2023 på Facklor o Högafflar läs här: …sprängfyld av energi! en go text om gigen.

”Vill man vara lite spetsig kan man säga att albumet är ett uppsträckt och trotsigt punkfinger i nyllet på liemannen. Riktigt så enkelt är det dock inte. Visserligen spottar Mats Jönsson ur sig verser och refränger med samma övertygelse som någonsin tidigare. Men det finns också en mer ödmjuk sida i sättet Attentat orkestrerar sin comeback.” Här kan du läsa hela ett punkigt långfinger åt liemannen recensionen av nya albumet i Göteborg Posten, Sveriges näst största morgontidning.

Skrutt Magazine om “Punkfestival” ”en låt som kommer att bli en framtida klassiker och det är så skönt med att ”gamla” punkare kan låta så här vitalt” Läs hela recensionen här i Sveriges äldsta nu levande punkfanzine.

Brewpunk.se om nya albumet “Det blir som det blir”: “Det står snabbt klart att det är ett spelglatt Attentat som är på det här albumet, men titeln på albumet visar också på den fatalism som får ta plats på sina ställen. Öppningsspåret är en melodisk dänga om folks oförmåga att se hur vi förstör allt och går mot vår egen undergång” följ länken Mindre modiga män låter som tidiga Magnus Uggla

”Det låter råare än på länge om singeln och Jönssons röst är nog en av de tryggaste rösterna i Sverige. Det låter verkligen Attentat och jag kan se låten som en blivande klassiker.” Hela texten från bloggen Vakentimmar om singeln. ”Punkfestival”, klicka på låttiteln.

”Tillbaka på fötterna igen, medfaren men med nyfunnen livsglädje, sprall i benen och en lägre medelålder än bandets existens är göteborgspunkarna hungrigare än på länge.”, albumrecension på Facklor och Högafflar. Njut här av göteborgspunkarna hungrigare än på länge de fina omdömena från Skåne.

Brewpunk.se nominerade Attentat till inte mindre än tre olika klasser, årets låt, årets text och årets album. “Tänk negativt” gick hem med segern för bästa låt, skriven av Sikström/Jönsson.

Fre 22 mars – Trondheim (Norge), Fru Lundgreen – Frick
lör 23 mars – Steinkjer (Norge) Ponkefestival – Frick

fre 12 april – Sundsvall, Punken är vår festival – Frick
lör 13 april – Ludvika, Dala Destroi Records, (akustiskt i skivbutik) – Frick
lör 13 april – Ludvika, Vårskriket, Maze – Frick
tor 18 april – Göteborg, Vetenskapsfestivalen, Crippas café (akustiskt) – Inge
lör 19 april – Linköping, Punkfest, Skylten – Inge
lör 20 april – Stockholm, Klubb Död, söder Mälarstrand – Inge
lör 27 april – Ringön, Vegabryggeriet – Inge

fre 10 maj – Lidköping, Sockerfabriken – Frick
lör 11 maj – Eskilstuna, Kulturhuset Saga Torshälla, Vårens punkfest – Frick
fre 17 maj – Östersjön, Close-Up Punkbåten – Inge
fre 31 maj – Trollhättan, Backstage – Inge

Turnén fortsätter i september med en handfull spelningar. Dessa kommer kommuniceras i april.