Vad gör Thorsten Flinck när han blir avstängd från Melodifestivalen? Jo, han spelar in en singel med Attentat. I fredags sjöng han sin version av låten Esmeralda från albumet Punkhjärta på TV4, Malou efter 10. Fredag 14 februari släpps den heta singeln på alla digitala plattformar.

– När Thorsten fick höra Esmeralda för första gången var det inget snack. Han gillade både text och melodi. Den passade hans speciella sångstil och ville därför spela in så snart som möjligt, speciellt nu när han slapp Mellon, säger textens upphovsman och Attentats sångare Mats Jönsson , som skrivit låten tillsammans med Patrik Kruse.

“Det åldrande punkbandet Attentat”, för att citera Thorsten Flinck, var pionjärer och förgrundsfigurer i den första svenska punkvågen i slutet på 70-talet tillsammans med bland annat KSMB & Ebba Grön.

I vår åker Attentat ut på en ny turné samtidigt som Esmeralda går varm över hela landet. Det är inte omöjligt att Thorsten Flinck kan komma att gästa vid ett eller annat tillfälle. På Rock I Oros Tider turnén vill Attentat lyfta musikens kraft som hopp och glädjespridare i ett Sverige som slits isär av ekonomiska klyftor, intolerans och nedmontering av välfärden.

Attentat är aktuella med sitt sjunde studioalbum Punkhjärta, som släpptes i höstas. Med vassa, pigga låtar och tung produktion av producenten Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel m fl) placerade sig Attentat mitt i samtiden. Punkhjärta nådde förstaplatsen på Sverigetopplistan för vinylalbum alla kategorier. Titelspåret utsågs till en av Göteborgs 100 bästa låtar på 10-talet av Göteborgs-Posten. Inte så dumt av en 42-åring.

En del har frågat efter texten till Esmeralda. Här är den. Sjung med!

Attentat – Esmeralda

Jag är ensam nu och vinden känns så svår
bland alla människorna på Vallgatan
som min blick inte kan nå

Det helvete du har
gör att sådana som jag kan ha det bra
när du ler och jag flinar lite grann
känner jag skuld och skam

När jag ser på dig du vackra Esmeralda
Där du sitter utanför ICA Rosenlund
Tänker på dig och dina fötter som är så kalla
Din vädjande blick och din leende mun

Mina kassar är så tunga när jag går hem
när jag passerar dig så tittar jag bort
lägger inte en spänn

Du finns bara här
för att svag och stark skall hållas isär
du är hungrig och hoppas lite grann
att jag skall göra vad jag kan

När jag ser på dig du vackra Esmeralda
Där du sitter utanför ICA Rosenlund
Tänker på dig och dina händer som är så kalla
Din vädjande blick och din leende mun

När jag ser på dig du vackra Esmeralda
Där du sitter smutsig utanför ICA Rosenlund
Tänker på dig och dina händer som är så kalla
Din bedjande blick och din leende mun