Inge Johansson blir Attentats nya basist under vårens turné 2024. En av två, ska tilläggas, den andre basmannen presenteras inom kort. Inge från Skellefteå är en av svensk punks mest meriterade musiker både som sångare, låtskrivare och basist. Meritlistan är mist sagt imponerande. Mest känd är han nog som basist i amerikanska skatepunkbandet Against Me och vänsterradikala banbrytande rockbandet The (International) Noise Conspiracy, som han bildade i Umeå 1998 tillsammans med bland annat Dennis Lyxzén.

– Jag ser fram emot att få åka ut och spela med ett band som har såpass många klassiska, bra punkdängor och en trogen publik. Det här blir kul!, säger Inge Johansson.

Innan dess var Inge en många basister som kom och gick i det legendariska straight edgehardcorebandet Refused och sångare i Totalt Jävla Mörker fram till 2005. Då startade och drev han rockklubben och skivbolaget Ny våg Records tillsammans med Dennis Lyxzén, och har även turnerat flitigt som DJ över hela Europa. År 2013 tog Inge plats som basist i det amerikanska punkbandet Against Me, och turnerade med dem i fem år inför miljonpublik! Nu sjunger han i Gatuplan, som spelar punkig pop på svenska, släppte ett album ifjol, och just nu turnérar bandet med Danko Jones.

Inge och Attentat har samtalat tidigare, bland annat 2019, om att Inge skulle ta plats som basist, men det har av diverse krockar inte blivit av förrän nu.

– Inge passar perfekt som basist i Attentat, musikaliskt, utseendemässigt och framför allt utifrån vilken person och vilka åsikter han står för, säger Dennis Larry Staf.

Om någon undrar vart höstens basist Karl “KP” Prytz tog vägen, så är det så att KPs civila jobb kräver mycket utlandsresor till Amerika och andra kontinenter så almanackan och de fysiska lagarna sa nej denna gång. Framtiden är dock ett oskrivet blad, som alltid med Attentat. Bandets turnédatum hittills ser du här nedan, med en notering för vilka Inge deltar på. Fler låtar från Attentats senaste album “Det blir som det blir” kommer att spelas än på höstens turné, men alla klassiska låtar finns också med i det digra livesetet.

fre 22 mars – Trondheim (Norge), Fru Lundgreen
lör 23 mars – Steinkjer (Norge) Ponkefestival

fre 12 april – Sundsvall, Punken är vår festival
lör 13 april – Ludvika, Dala Destroi Records, (akustiskt i skivbutik)
lör 13 april – Ludvika, Vårskriket, Maze
tor 18 april – Göteborg, Vetenskapsfestivalen, Crippas café (akustiskt) – Inge
lör 19 april – Linköping, Punkfest, Skylten – Inge
lör 20 april – Stockholm, Klubb Död – Inge
lör 27 april – Ringön, Vegabryggeriet – Inge

fre 10 maj – Lidköping, Sockerfabriken
lör 11 maj – Eskilstuna, Kulturhuset Saga Torshälla, Vårens punkfest
fre 17 maj – Östersjön, Close-Up Punkbåten – Inge
fre 31 maj – Trollhättan, Backstage – Inge

Turnén fortsätter i september med en handfull spelningar. Dessa kommer kommuniceras i april.