Hurra! Nu mönstrar snart Inge Johansson Gatuplan på som basist. Inge är en av svensk rockmusiks största basister i modern tid, bland annat bildade han The (International) Noise Conspiracy i Umeå 1998 tillsammans med Dennis Lyxzén. Vilka gigs deltar Inge på? Kolla längst ned.

“Jag upptäckte Attentat i juli 1993, och det var en rätt märklig historia så därför minns jag månad och år. En kompis hade råkat gå förbi en av stadens skolor en kväll och hört ett jävla liv där utanför. Ett gäng skinheads hade nämligen belägrat skolans rökruta för att dricka öl, skråla och heila (ett inte alls så ovanligt inslag i småstäder på tidigt 90-tal) så han tog för säkerhets skull en omväg. När han några timmar senare gick tillbaka hade nämnda skinheads gjort sorti men också lämnat kvar ett stort antal tomma ölburkar och… En plastpåse med några LP-skivor! Han kollade igenom den och när han såg vad det var för plattor tänkte han på mig, och plockade med sig påsen hem. Han ringde mig och berättade om skivorna han hittat – banden hette saker som Peter & The Test Tube Babies, UK Subs, Close Shave och Attentat. Några av banden hade jag hört redan, andra namn var nya för mig – däribland Attentat. Jag hämtade kassen en vecka senare. Vilken vinstlott för 16-åriga jag!

Plattan med Attentat var en samling – “Pilsner, punk & poesi”. Jag tyckte kanske mest om de råare låtarna som till exempel “Ge fan i mig” men jag minns att jag blev väldigt gripen av hur stämningsfull “I denna stan” var. Det tycker jag fortfarande. Den låten känns väldigt “sommaren blir höst” för mig, med sin målande text och visuella ljudlandskap. Jag ser väldigt mycket fram emot att få spela den live, och resten av låtarna jag just nu lär mig. Det är också väldigt kul att dom nya låtarna är så bra!

Klassikern “Operahuset” har jag faktiskt redan framfört live, acapella utanför såväl Sydney Opera House och på taket av Operahuset i Oslo. Däremot har jag lite nerver för själva basismen – Attentat har haft så stört bra basister! Crippa och Siken kan sopa golvet med mig vilken dag som helst, men jag hoppas att jag i alla fall kan göra låtarna rättvisa. Vi ses i April och Maj!”

Fre 22 mars – Trondheim (Norge), Fru Lundgreen – Frick
lör 23 mars – Steinkjer (Norge) Ponkefestival – Frick
fre 12 april – Sundsvall, Punken är vår festival – Frick
lör 13 april – Ludvika, Dala Destroi Records, (akustiskt i skivbutik) – Frick
lör 13 april – Ludvika, Vårskriket, Maze – Frick
tor 18 april – Göteborg, Vetenskapsfestivalen, Crippas café (akustiskt) – Inge
lör 19 april – Linköping, Punkfest, Skylten – Inge
lör 20 april – Stockholm, Klubb Död, söder Mälarstrand – Inge
lör 27 april – Ringön, Vegabryggeriet – Inge

fre 10 maj – Lidköping, Sockerfabriken – Frick
lör 11 maj – Eskilstuna, Kulturhuset Saga Torshälla, Vårens punkfest – Frick
fre 17 maj – Östersjön, Close-Up Punkbåten – Inge
fre 31 maj – Trollhättan, Backstage – Inge

Turnén fortsätter i september med en handfull spelningar. Dessa kommer kommuniceras i april.