Pandemi – krig – allvarlig sjukdom. Attentats nya album har en speciell historia. Det startade med en turné våren 2020 som blev tvungen att avbrytas dagen efter Lysekil då larmet gick i Sverige. Utegångsförbud? Nej, men nedstängt blev det. Minns debatten om munskydd.

I farsotensskugga spelade Attentat in ett antal nya singlar. Sen kom Ukrainakriget och plötsligt, innan en liten turné till Norge, insjuknade sångaren och frontmannen Jönsson i lunginflammation och blodförgiftning. Det blev fyra månader på sjukhus, varav en stor del som nedsövd i respirator. Läkarna sa att Jönsson skulle dö.

Hösten 2022 var han hemma igen. I rullstol, men med punkglöden i behåll. Åtta nya låtar skrevs och spelades in under våren 2023. De gifte sig bra med materialet från pandemitiden och skivan är den starkaste, mest sammansatta Attentat gjort i modern tid. Jönssons erfarenheter från en förmodad dödsbädd är hjärtskärande att lyssna på.

Annars då? Jo, unga låtskrivarkumpanen Sikens hårdare influenser tillsammans med Jönssons glamdoftande Lennon/Slade kompositioner kryddar anrättningen men framför allt är ”Det blir som det blir” en kulkärve larmig trallpunk med tuggummirefränger och knytnäveniluften budskap. “Punkfestival” blir en livefavorit på höstens turné, var så säker. Det låter mer Attentat om Attentat än någonsin. Det blev som det blev och framför allt – Det blir som det blir.

Fredrik Sundh

Fram tills på fredag den 6 oktober finns albumet med ett fan pack att beställa från: Hotstuff Nöjer du dig med den gröna vinylen inklusive gatefold men utan fan pack beställer du här i Attentats webbshop.