Attentat skulle egentligen inte göra några fler GAIS-låtar. Mats Jönsson tyckte att de låtar Attentat redan redan gjort med GAIS-tema var såpass bra och att de behållit sin popularitet under en lång tid att det både kändes onödigt och svårt att göra fler. Men för ett par veckor sedan släpptes “Dårarna från stan”.

– Jag kunde inte hålla mig. Resan till Jönköping, matchen och festen efteråt när vi insåg att GAIS var i allsvenskan. Några dagar efter det bestämde jag mig, säger Jönsson.

– Jag var så härligt glad och när jag funderade på det så fanns det nya infallsvinklar på gaisandet och nya melodier rusade runt i mitt huvud. Livet kändes lätt att leva. När jag satt och spelade olika varianter på gitarren så upptäckte jag att jag spelade och sjöng en poppig positiv melodi som vi redan gjort.

“Första dagarna i maj”. finns på albumet “Det blir som det blir” som släpptes hösten 2023 och som singel redan 2022 men utan någon som helst marknadsföring. Jönsson låg i respirator på Östra Sjukhuset under sommaren med lunginflammation och blodförgiftning och det var länge oklart om han skulle överleva. Varken band eller familj ville då marknadsföra låten utan den släpptes utan stora åthävor på alla digitala plattformar.

– Jag tycker att det är en av de bästa låtarna som vi någonsin gjort. Men den försvann lite i skuggan av allt som hände. Vi hade ju ingen aning om Attentat någonsin skulle stå på en scen eller ge ut en skiva igen. Så med “Dårarna från stan” får låten den uppmärksamhet som den förtjänar.

Jönsson skrev en ny text om kulturfenomenet GAIS 2024, men kunde återanvända en och annan textrad från “Första dagarna i maj” som explicit handlar om en promenad längs Kungsgatan i Göteborg.

De första veckorna har nya singeln streamats flitigt på de digitala plattformarna och spelats i radio och poddar. Det återstår att se vilken plats låten får hos de grönsvarta fansen. Vilken typ av låt är det egentligen? När passar den bäst att lyssna på eller sjunga?

Texten ändrades efter önskemål från GAIS

När Mats Jönsson spelade upp låten för delar av GAIS kanslipersonal var det tummen upp. Fin låt! Bra ljud! Men vänta lite nu? Du sjunger “röker en bengal” och “Tre röda rosor i ett rum”. Det kan inte GAIS spelare sjunga, det skulle framför allt inte Fotbollsförbundet gilla, sa GAIS representant.

– Ville jag ha med GAIS spelare på sång så var jag nödgad att ändra några ord här och där. Och det tycker jag det var värt. Framför allt eftersom vi släppte fansens version två veckor senare med den första, ocensurerade texten som jag skrev, säger Mats Jönsson.

Ett 15 tal supportrar i olika åldrar tog sig till studion i Frölunda och sjöng in en refräng och även en klacksång som lades i slutet på låten. Det är sedan gammalt. Både GAIS supportrar och spelare har varit med på sång med Attentat i studion redan 1997, 2000 och 2004. Pelle Blohm, Magnus Gustafsson, Puma Holmberg, Simon Sjöfors, Lukaz Chmaj, Fredrik Lundgren, Daniel Niklasson och många, många fler.

Nu är musikvideon till fansens version klar. Kolla “Dårarna från stan fan” på YouTube. Här nedan finns ursprungstexten till “Dårarna från stan”. Textrader som ändrats i kursiv stil.

Attentat – Dårarna från stan fan

Jag går på stan, jag går med väldiga kliv
Jag är så fri, så fri en människa kan bli
Jag förstår nu att det här är vår tid
så fram med basunen och blås till strid 

Å heja GAIS, jag går Kungsgatan fram
Jag är så lätt, jag väger inte ett gram
Här står Bosko och röker och svär
Rycker i tröjan och vill att vi sjunger så här

Att vi är största dårarna i stan
när vinden vänder för vår Gårdakvarn
Vi röker en bengal
för alla dagar som vi har kvar

Vi är största dårarna i stan
när vinden vänder för vår Gårdakvarn
Vi skålar på en bar
för alla vänner som vi har kvar

Jag går på stan, jag går med väldiga kliv
Jag är så fri och regnet har blåst förbi
Jag kan höra från läktarnas sång
GAIS is going up, det är på gång 

Här är jag, med min grönsvarta stil
Jag är så fri och jag går mil efter mil
Här står Poseidon vår gamle kamrat
och sjunger med Attentat

Att vi är största dårarna i stan
när vinden vänder för vår Gårdakvarn
Vi röker en bengal
för alla dagar som vi har kvar

Vi är största dårarna från stan
när vinden vänder för vår Gårdakvarn
Vi skålar på en bar
för alla matcher som vi har kvar

Men bakom nästa hörn
väntar trubbel och en och annan törn
Tiderna var hårda, vi sladdade i tabellen
Tre röda rosor i ett rum
Vi sluter leden, solen skiner över Gårda
Denna dagen kommer mild och kommer öm

Vi är största dårarna i stan
när vinden vänder för vår Gårdakvarn
Vi röker på en bengal
för alla dagar som vi har kvar

Det är största dårarna i stan
när vinden vänder för vår Gårdakvarn
Vi skålar på en pub
för vi är en city klubb