Breaking news: Crippa tillbaka i Attentat! Comeback i sommar. Patrik Kruse slutar. Siken blir ny gitarrist och lämnar över basen till Crippa. Nu blir sommarens spelningar ännu mer spännande. Hur hänger allt ihop?

När bandet förstod att Patrik Kruse, gitarrist i Attentat sedan 20 år tillbaka, var på väg bort kom någon på idén; ”Kan inte Siken ta över gitarren och så spelar Crippa bas igen?” Crippa har som alla vet tidigare spelat i Attentat. Han började som 15-åring 1979 och slutade 39 år senare i samband med turnén ”Svart får i 40 år” år 2018. Till allas glädje sa han ja!

– Sommarens två festivalspelningar blir ett test. Känns det bra och roligt kan jag tänka mig att fortsätta spela med Attentat. Jag gillar verkligen deras senaste singlar, säger en glad Crippa.

Patrik Kruse valde själv att sluta på grund av musikaliska meningsskiljaktigheter. Bandet drog åt olika håll, och då blev det den bästa lösningen att han istället lägger sin energi och tid på ett nytt projekt där han själv skriver alla låtar och sjunger.

– Vi andra vill tillbaka till våra rötter och punken, Kruse vill något annat. Därför är detta som händer en kreativ förändring. Kruse är en grymt skicklig och bra gitarrist och en scenpersonlighet. Han har gjort mycket gott för Attentat genom åren. Kanske spelar vi ihop igen i framtiden, säger Mats Jönsson.

Att basisten sedan 2019 Linus ”Siken” Sikström tar över gitarren från Kruse är inte så konstigt som det låter. Siken är i grunden gitarrist och spelar gitarr på sitt eget soloprojekt och framför allt på alla låtdemos som han och Jönsson gjort till det kommande nya albumet. Alla låtar på nya albumet kommer vara skrivna av Jönsson/Sikström. Men naturligtvis har Magnus ”Paddan” Rydman och Dennis ”Larry” Staf varit med och arrangerat låtarna. Elva låtar finns hittills inspelade. Ytterligare fyra låtar spelas in i månadsskiftet maj/juni. Men det är en annan historia.

Attentats spelningar på Subkultfestivalen 6 juli och Punkparken i Kinna 8 juli har plötsligt blivit ännu mer intressanta. Hur blir Jönssons återkomst till scenen efter sin svåra sjukdom och fyra månader på sjukhus. Hur blir Sikens debut som gitarrist i Attentat? Sjunger och spelar Crippa lika suveränt som förr? Vem är snyggast på scen? Många scenpersonligheter på en och samma scen blir det i alla fall. Fy fan!

Foto: Mikael Josefsson på blixtvisit i Spanien.