Klang och jubel! Riot Tour 2021 sent i höst blev till största delen en rad fullsatta spelningar med en entusiastisk publik. Under samma tidsperiod släppte Attentat två fartfyllda och omtyckta singlar! Detta med nytt sound och en kontinuitet med studiosessions i Welfare Sounds studio. Under året har även ett nytt samarbete med en känd göteborgsfotograf startats. Så kan man sammanfatta Attentats höst 2021.

I samband med hösten singlar har bandet alltså lyckats etablera ett nytt samarbete med fotografen  Ingmar Jernberg känd för sina magiska bilder från förorten och Västra Frölunda på 70-talet. Men framför allt har Attentat etablerat ett nytt sound och känner sig hemma hos Per Stålberg på Welfare Sound Studio.

–  Han förstår oss och vi honom. Sånt går inte att underskatta för de kreativa själar som vi är. Fy fan va glad jag är, ta bara en enda detalj som exempel. Trumljudet på “Anarki i stan”. Fläskigt fett och det låter dyrt, alltså som i dyr stor studio, säger Mats Jönsson.

I december 2020 släpptes singeln “Under mitt skinn”, ett samarbete med syntlegendarerna i Page. Det var första inspelningen Attentat gjorde med Per Stålberg. Hösten 2021 spelades singlarna “Jag älskar inte dig nått mer” och “Anarki i stan” in. Det går en röd tråd i den ljudbild och för all del den låtstil som nya Attentat har. Hårdare, piggare och tja…yvigare. Det har resulterat i ett större antal nedladdningar och visningar på Spotify och Youtube än vanligt. Alla tre låtar har framförts live i höst. De två sistnämnda har gjort succé hos livepubliken.

– Gött när fansen sjunger med live i låtar vi nyss släppt. Sånt brukar ta ett par år annars med nytt material, säger Linus Siken Sikström.

Frölunda Torg 1976. Foto: Ingmar Jernberg.

“Ja, jag tycker detta känns som det bästa på väldigt länge. …Det känns som på riktigt.” skriver webbfanzinet Något slags fanzine, om de nya singlarna. Det bästa sedan “Born to be Malaj” tycker krönikören. Vill du läsa hela recensionen så klicka på länken.

Överraskande hett och tätt

Innan pandemin hann Attentat med tre spelningar i början av 2020. Falköping, Falkenberg och Lysekil. Redan då kändes det att något var på gång med Sveriges punkscen. Sen kom pandemin. Efter 1,5 års avhållsamhet från livegigs och andra kulturella upplevelser så har intresset i höst exploderat för Attentat på scen. Men även för många andra band inom den nya, unga punkrörelsen som växer så det knakar i Sverige. Det har varit ordentligt med hoppande, pogande och sjungande framför scenen och välfyllt med publik på nästan varje spelställe. I Brålanda, på en mysig restaurang, Cafe Gula Huset gick det lugnt till. Men Alingsås, Malmö, Stockholm, Hedemora, Linköping och Kalmar har levererat trångt kaos.

– Vi kan ha gjort våra bästa spelningar i modern tid denna höst. Speciellt på ett par av dem har verkligen allt funkat. Ljud, ljus, spel och publikkontakten. Just det att vi spelar med så många yngre och riktigt bra band har gjort turnén så mycket roligare. Ung och äldre publik blandas. Likadant på scen. Det känns oerhört lovande inför 2022 säger, Dennis Larry Staaf.

Media verkar hålla med. Gaffa gav högsta möjliga betyg till Attentat i Kalmar tillsammans med Rövsvett och Onthejob “Attentat är punk. Attentat inspirerar till att starta punkband. Attentat står sig än idag”. Läs hela recensionen här i” Gaffa