Attentat har alltid varit bra på att göra ballader som berör. Som klassiska “Maktlös”, “Flaggorna vajar” eller färskare “Sång till punkarna” från senaste albumet Fy fan. En allsångsfavorit och ett logiskt slut på ett svettigt och trångt gig med Attentat.

Nu släpps en ny, kraftfull ballad signerad Jönsson/Kruse. “Esmeralda” är en vacker melodi i 60-tals trubadurtradition, som en Åkerström eller Cornelis. Kruse dammade av den gamla skolgitarren, Gunnar Frick spelar piano likt en lärarinna och Larry och Paddan går all in på rytmer. Siken nästan kantrar i att spela punkbas och det blir nervigt och skevt.

Jönsson sjunger med nerv om ett segregerat Sverige, med Esmeralda den trasiga och vackra som symbol för orättvisa och vemod. Men han sjunger också om sin egen otillräcklighet, om skam och skuld.

Det är svensk blues och visa när den är som bäst. “Esmeralda” är så full av överraskningar och modernitet att den kommer att leta sig in i många punkhjärtan och P4-lyssnares sinnen. Det har producent Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel) sett till.

“Esmeralda” som släpps fredag 2 augusti är den andra singeln inför albumet “Punkhjärta”. Vill du förhandsboka “Esmeralda” till valfri spellista på ditt spotifykonto så gör du det här på en pre-save länk Esmeralda Då blir du alltid först med det senaste när det gäller Attentats spännande framtid. Vill du ladda ned singeln, gör det på Itunes i högerspalten som publiceras fredag. Singeln släpps digitalt på de flesta plattformar i Europa och USA. Ingen fysisk utgåva denna gång.

Vill du förhandsbeställa “Punkhjärta” och försäkra dig om att få den limiterade upplagan av vinylen? Mer info på denna sida snart.