Attentat till Subkultfestivalen i Vänersborg! Torsdagen 6 juli 2023 står punklegendarerna på scen igen. Vem kunde tro det för bara ett par månader sedan? Under fjolåret drabbades frontmannen Mats Jönsson av allvarlig sjukdom. En oförarglig förkylning förvandlades plötsligt till en lunginflammation med blodförgiftning som följd. På sjukhuset tillstötte snart multiorgansvikt och hög feber som gav en usel syreupptagningsförmåga. Jönsson sövdes ner. Då och där var Attentat långt borta.

– Vi trodde alla i bandet att vi aldrig skulle spela tillsammans igen. Nu känns det så jävla gött och så overkligt att vara tillbaka med gubbarna och spela igen. Det är ju det jag helst av allt vill. Just nu känns det som om jag aldrig varit sjuk, även om jag blir trött snabbare nu än förr. Viljan att sjunga, skriva låtar och spela in har gjort mig frisk och, ehh pigg. Jag och bandet längtar sååå mycket till scenen, säger Mats Jönsson.

Resumé för er som inte är uppdaterade: Efter två månader i koma på intensiven på Östra Sjukhuset sommaren 2022 räknades Attentats sångare ut av läkarna. Skulle han överleva den tredje lunginflammationen planerade man ändå att stänga av respiratorn. Det var liksom ingen idé. Lungorna var illa åtgångna och talfunktionen fungerade inte på punksångaren.

Miraklet på Östra sjukhuset

Då hände miraklet. Jönsson började återhämta sig i en rasande takt. Den gamle punkarens järnvilja och goda grundfysik kom väl till pass. Efter fyra månader på sjukhus skickades Jönsson hem i rullstol, klen med vid gott mod. Då vägde han 48 kilo och behövde hjälp med det mesta i vardagen. Hemtjänsten kom på hembesök fem gånger om dagen! Då och där fanns ingen tanke på Attentat.

Det tog dock inte lång tid innan Jönsson och Attentat var i full gång och repade. Spelglädjen och en stark längtan till scenen drev bandet och Jönsson framåt. Från att inte kunna prata eller röra en fena i kroppen i juli, till att flytta hem i augusti (i rullstol) och sedan starta att repa i oktober. Nu står bandet taggade och redo för att spela live igen. Skivinspelning pågår just nu, ett nytt album planeras att släppas i sommar/höst och då kommer även bandet att ge ett antal livekonserter.

– Vi startade lite försiktig i höstas med att prova om min röst fungerade. Det gick hyggligt. Sedan dess har vi trappat upp intensiteten. Nu har jag töjt ut stämbanden dramatiskt och vi har spelat in ett stort antal nya låtar hos Per Stålberg i Welfare Sounds studio. Några av de senaste låtarna jag skrivit är om min sjukdomstid och “nära döden” upplevelse.

Förra vintern (21/22) när covidrestriktionerna försvann åkte Attentat på en till stora delar utsåld turné i Sverige. Avslutningen på Göteborgs Stadsteater i samband med Göteborgs 400-årsjubileum blev stilfull, detta tillsammans med gräddan av Göteborgs rockband under de senaste 30 åren. När sjukdomen kom fick en turné i norra Sverige och Norge fick ställas in, likaså sommarens festivalspelningar, då bland annat Subkulturfestivalen. Stadsteatern kunde alltså ha blivit the grand final för Attentat. Som tur var blev det inte så. Biljetter finns här: https://www.tickster.com/events/cj4vg9xdvy4k9we

År 2023 mår svensk punk bättre än på länge. Nya och gamla band släpper singlar o album o åker land och rike runt och röjer. Att Attentat åter kan vara en del av detta känns oerhört bra. Attentat vill lyfta musikens kraft som hopp och glädjespridare i ett Sverige som slits isär av ekonomiska klyftor, intolerans och nedmontering av välfärden.