Karl “KP” Prytz är Attentats nya basist. KP är blott 29 år ung men har varit en mycket aktiv musiker sedan 15-årsåldern. Mest känd är han som tidigare trummis i Frankdown och basist/sångare i Nova Prospekt. Under det senaste årtiondet har KP jobbat ihop med Tintin Jönsson (son till sångare Mats Jönsson) och gjort all möjlig musik från metal, poppunk och nu senast svensk pop med bandet DINO. Lyssna på DINO

– Jag har sen unga dagar hört Attentat på stereon hemma då både farsan och min farbror är stora fans till gruppen. “Den lille folkpartisten” har alltid varit en favorit! Efter endast några få rep än så länge är känslan på topp, detta kan bli hur bra som helst. Ska bli otroligt kul att få komma ut på turnén och spela för och träffa alla runt om i landet, säger KP.

Med KP:s ankomst till Attentat snittar gruppen nu på en ålder av 44 år. Det var längesedan bandet var så unga, någonstans kring 2010 säger matematiken.

– Jag såg KP som basist i Nova Prospekt flera gånger live för ca 10 – 12 år sen, och tänkte redan då att han var otroligt bra, urtajt och hade bra utstrålning. Han har ett gott basljud, spelar med en Fender Precision, som hörs tydligt i ljudbilden och han är en drivande basist, nått annat går inte med tanke på tidigare basister som Crippa och Siken, säger Mats Jönsson.

Crippas sejour över sommaren som basist i Attentat var kort, men det var så det var sagt från början. Som de flesta vet har Crippa hanterat basen i Attentat i över 40 år, i somras hjälpte han till på festivalerna när bandet blev en man kort på grund av Patrik Kruses frånfälle. Spelningarna på Subkultfestivalen och Punkparken i Kinna var Jönsson comeback efter hans svåra sjukdom förra året. Så här sa media och arrangörer:

”Attentats spelning på Subkultfestivalen är en fullständig knockout. En påminnelse om varför jag själv håller Göteborgsbandet så högt i den svenska punkrörelsen. Hur de bekymmersfritt växlar från rena punkdängor som ”Ge Fan i Mej” till epos som ”I Denna Stan”. Hur väl de mer än 40 år gamla låtarna ”Unga och Många” och ”Maktlös” (tragiskt nog) fångar tidsandan även idag. Efter att ha snuddat vid döden tycks frontmannen leva in med ännu större övertygelse i rollen som publikdomptören ”Punk Jönsson”. – Hymn (Anton Lindskog), juli 2023

”Punk ligger mig varmt om hjärtat och det var en fröjd att se Attentat visa skicklighet och spelglädje på Punkparken” citat av FotoFredrik, arrangör för festivalen.

Närmast väntar för Attentat en tolv spelningar lång turné i oktober och november för att uppmärksamma nya albumet “Det blir som det blir”. Allt fokus ligger just nu på första spelningen, som blir i Växjö fredag 12 oktober.

Foton: Tintin Jönsson